Behandelingen

EHBO (Eerste Hulp Bij Orthodontie)

Wij doen er alles aan om u de beste orthodontische zorg te bieden.
Pijltje

Tips om problemen met de beugel zelf op te lossen

Losse (uitneembare) beugel

De beugel is kapot, doet erg pijn of drukt op het tandvlees

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen of de draadjes moeten worden aangepast. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

De beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen

Blijf de beugel dragen en maak een afspraak.

Vaste (slotjes) beugel

Er zit een slotje (bracket) los

Als het niet erg stoort, kunt u het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, dan kunt u deze afdekken met de door ons meegegeven witte was of een bolletje suikervrije kauwgom en bellen voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken.

Er prikt iets in de wang of de tong

Bedek het prikkende deel van de beugel met de door ons meegegeven witte was of een bolletje suikervrije kauwgom. U kunt ook proberen het uitstekende stukje draad af te knippen met bijvoorbeeld een nagelknipper, of weg te buigen met de achterkant van een lepeltje. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. Als het weekend of vakantie is, kan de dienstdoende orthodontist u helpen. Het draadje moet waarschijnlijk worden ingekort.

Er is een draadje of ketting-elastiek losgeschoten

Knip alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak.

Er zit een ringetje (bandje) los

Als u last van het ringetje heeft, kunt u het eventueel met was of suikervrije kauwgom bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende ringetje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden gemaakt, zit los

Laat de buitenbeugel uit. Als u last van het ringetje heeft kunt u het met was of suikervrije kauwgom bedekken. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

“Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het te laten repareren”

Draadje (spalk) achter de tanden

Het draadje zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn

Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het te laten repareren.

Het draadje zit los en prikt in mijn tong

Bel de praktijk om het probleem te laten oplossen. In het weekend of op vakantie mag u het draadje er eventueel uittrekken, of een stukje ervan afknippen.

Spoedgevallen

0297 - 566 778

Probleem tijdens praktijkuren

Als zich problemen voordoen met de beugel en de praktijk is geopend, kunt u direct telefonisch contact opnemen met de praktijk. De balie assistente zal u dan verder helpen of een afspraak maken voor het herstellen van de beugel.

In geval van het antwoordapparaat spreekt u uw naam, telefoonnummer en het probleem in. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

Probleem buiten praktijkuren, in het weekend en tijdens vakantie

Bij ernstige pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die u niet zelf kunt verhelpen en die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten, kunt u het Tandarts Bemiddelings Bureau bellen (020-3034500). Als u op vakantie bent, kunt u contact opnemen met een orthodontist of tandarts op uw vakantieadres en hem/haar om hulp vragen.