Wij hebben op dit moment geen wachtlijst en plannen over het algemeen een eerste consult binnen twee tot vier weken.
Een verwijsbrief is niet nodig, u bent vrij om op eigen initiatief een afspraak bij ons te maken. Wel brengen we uw tandarts op de hoogte indien er een behandeling gestart wordt.
Nee, dat hoeft niet. Bij veel correcties is de groei van groot belang, als een gebit uitgewisseld is zal de groei grotendeels achter de rug zijn en kun je de mogelijkheden die de groei biedt niet meer volledig benutten
Tussen het eerste consult en het plaatsen van de beugel zitten nog twee afspraken. De afspraak voor een ‘uitgebreid onderzoek’ waarbij er digitale foto’s, röntgenfoto’s en een 3D scan wordt gemaakt en de afspraak voor het bespreken van het behandelplan. Indien u akkoord gaat met het behandelplan en de kostenbegroting wordt er een afspraak gepland om de beugel te plaatsen.
Orthodontie wordt vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet bij kinderen. Is uw kind jonger dan 18 jaar en wilt u graag dat de beugel wordt vergoed? Dan kunt u als ouder een aanvullende verzekering voor orthodontie voor uw kind afsluiten. Afhankelijk van uw polis krijgt u een budget voor een orthodontie behandeling.
Onze facturen worden verzorgd door Infomedics die rechtstreeks aan uw zorgverzekering declareert. Als uw zorgverzekeraar een gedeelte vergoedt, dan staat duidelijk op de nota welk gedeelte door uw zorgverzekering is betaald. Hoeveel dit is hangt af van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Het resterende bedrag betaalt u aan Infomedics.
Aan de hand van een eerste consult kan de orthodontist beoordelen of uw gebitssituatie in aanmerking komt voor een Invisalign beugel.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kunnen de tanden en kiezen de eerste dagen wat gevoelig zijn. Dit komt door de druk van de beugel. Als het erg pijnlijk is, dan kan je een paracetamol nemen. Na een paar dagen gaat deze pijn over.
Het is aan te raden om minimaal tweemaal daags de elastieken te verwisselen, dat kan bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Tijdens het eten is het verstandig om de elastieken uit te doen.
Indien u geen elastiekjes meer heeft of deze bijna op zijn, kunt u contact opnemen met de praktijk. Als u niet in de gelegenheid bent om langs te komen, kunnen wij ze per post naar u versturen.
Zodra u merkt dat een slotje niet meer vast zit, neemt u contact op met onze praktijk en meldt u dat er een los slotje is. Ook als je al een afspraak hebt staan voor controle is het belangrijk om te bellen zodat de afspraak vervroegd kan worden of extra tijd ingepland kan worden.
Met slotjes op de tanden is het poetsen lastiger. Het is belangrijk om extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel maakt het poetsen gemakkelijker. Het is ook nodig om een ragertje te gebruiken, zodat ook onder de draad en langs de slotjes alle tandplak verwijderd kan worden.
Om tanden/kiezen te verschuiven, ontstaan er soms ruimtes/spleetjes. Aan het eind van de behandeling zullen alle ruimtes gesloten zijn.
Gemiddeld duurt een behandeling 2 tot 2,5 jaar en is erg afhankelijk van de correctie. Het corrigeren van de kaakstand neemt veel tijd in beslag. Daarna moeten vaak de tanden nog worden rechtgezet waardoor het geheel ongeveer 2 tot 2,5 jaar duurt. De snelheid van de behandeling hangt ook af van het voldoende dragen van de beugel in combinatie met de hoeveelheid groei.
Nee, de behandeling doet geen pijn. Wel voel je dat de assistente in de mond werkt.
Neem contact op met de praktijk om de spalk weer vast te laten zetten. Draag je nachtbeugel extra om tandverplaatsing te voorkomen. Als je last hebt van de prikkende spalk kan je deze bedekken met was of suikervrije kauwgom. Trek de spalk er niet helemaal uit. Als de spalk er helemaal uit is, moet er een hele nieuwe spalk gemaakt worden.
Na de actieve fase, waarbij tanden/kiezen worden verplaatst, volgt een passieve fase die ervoor zorgt dat tanden/kiezen zo blijven staan. Dat noemen we retentie en is een belangrijk deel van de behandeling.
Na de actieve behandeling en de retentie fase zijn er nog enkele controles. Deze zijn nodig om te kijken of het draadje (spalk) vast zit en of alles nog goed staat. Het is ook altijd belangrijk om de nachtbeugel mee te nemen naar deze controles.