Meestal is een afspraak voor een eerste consult op verwijzing van uw tandarts. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken op eigen initiatief, een verwijzing is hierbij niet noodzakelijk.
Een orthodontische behandeling begint met een eerste consult bij de orthodontist. Minderjarigen dienen met een ouder/verzorger naar het eerste consult te komen. Tijdens deze eerste kennismaking luistert de orthodontist naar de wensen, bekijkt het gebit en beoordeelt de stand van de kaken en tanden. De mogelijkheden en verwachtingen worden vervolgens met u besproken.
Tijdens deze afspraak verzamelen we alle informatie over het gebit. Er worden digitale foto’s van het gezicht en het gebit en twee röntgenfoto’s gemaakt. Verder wordt er met behulp van een 3D scanner een digitaal gebitsmodel van de mond gemaakt.
Na het bestuderen van de resultaten van het uitgebreide onderzoek stelt de orthodontist een behandelplan op. Bij het bespreken van het behandelplan worden de foto’s laten zien. Ook worden de risico’s, eventuele beperkingen of alternatieve behandelingen besproken. Als het om de behandeling van kinderen gaat is het nodig dat hier ook een ouder bij aanwezig is. Uiteraard is er tijdens deze afspraak ook ruimte voor het stellen van vragen. Als alles voor u duidelijk is en u akkoord bent met het definitieve behandelplan kunt u de documenten ondertekenen voor akkoord. Vervolgens kunnen de afspraken voor het plaatsen van de beugel gemaakt worden. In sommige gevallen is het mogelijk het bespreken van het behandelplan te combineren met het plaatsen van de beugel.
Afhankelijk van welke soort beugel er geplaatst wordt, wordt de duur van deze afspraak bepaald. Als de beugel geplaatst is, wordt er een uitgebreide uitleg over de omgang met de beugel en poetsinstructie gegeven. Bij kinderen kunnen eventueel daarvoor de aanwezige ouder erbij geroepen worden.
Afhankelijk van welke soort beugel wordt er om de zes á acht weken een controle gedaan. Om de rust op de behandelzaal te bewaren vragen wij ouders of andere begeleiders om bij deze afspraken in de wachtkamer plaats te nemen. Indien u vragen heeft bent u uiteraard welkom om een keer met uw kind mee naar binnen te lopen. Gelieve dit bij het aanmelden al door te geven aan de balie assistente.
Voor de goede en vlotte voortgang van de behandeling is het belangrijk om de afspraken na te komen, de gegeven instructies goed op te volgen en te zorgen voor een goede mondhygiëne. Indien de beugel voor de afspraak kapotgaat, vinden wij het fijn als dit doorgegeven wordt zodat wij rekening kunnen houden met onze planning. Ook als de afspraak nog dezelfde dag is, dit graag voortijdig melden.
Wanneer het gewenste resultaat bereikt is, kunnen de slotjes verwijderd worden. Aan de achterkant van de boven- en onder voortanden wordt ter stabilisatie van het resultaat, een draadje (spalkje) geplaatst. Deze spalken zitten in principe permanent in de mond. Als er een spalk losgaat, adviseren wij om zo snel mogelijk contact op te nemen voor het opnieuw vastzetten of vervangen van de spalk. Wanneer de spalk los blijft zitten kunnen de tanden weer scheef gaan staan. Ter ondersteuning van de spalk wordt ook een nachtbeugel gemaakt. Dat is een dun doorzichtig passend hoesje dat over het bovengebit geplaatst wordt. Het eerste jaar nadat de beugel verwijderd is, moet de nachtbeugel elke nacht gedragen worden, daarna kan dit afgebouwd worden.