beugels

Beugels

Er zijn veel verschillende soorten beugels. Deze pagina beschrijft de in onze praktijk meest gebruikte beugels.

Vaste apparatuur
Een slotjesbeugel wordt gebruikt om tanden en kiezen te verplaatsen. Er zijn meerdere soorten slotjes (brackets). In onze praktijk worden slotjes gebruikt die de draad vasthouden door een ingebouwd klepje in het slotje, dit noemt men zelfligerende brackets. Bij deze slotjes blijft minder tandplak rondom de slotjes zitten, en zijn de tanden makkelijker te poetsen. Er is ook de mogelijkheid om voor doorzichtige slotjes te kiezen.

Palatinale bar
Deze beugel maakt de afstand tussen de boven kiezen breder. De palatinale bar kan de kiezen ook draaien zodat er meer ruimte ontstaat in de bovenkaak. Deze beugel zit vast in de mond.

Buitenbeugel
Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de kiezen van de bovenkaak een beetje naar achteren. De buitenbeugel zit met een band in de nek en moet in de meestal 14 uur per dag worden gedragen.

Blokbeugel
De activator of blokbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak meer naar voren wordt verplaatst ten opzichte van de bovenkaak. Het beste is om de blokbeugel de hele dag te dragen, als dat niet lukt in elk geval 14 uur per dag.

Plaat
Om kleine correcties uit te voeren in het wisselgebit, gebruiken we een plaatje, bijvoorbeeld als een boventand achter de ondertanden staat. Een plaat kan de bovenkaak ook verbreden. Na de behandeling gebruiken we vaak een retentieplaat om de stand van de tanden en kiezen te stabiliseren.

Spalk (retentiedraad)
Om te voorkomen dat de tanden na de behandeling met vaste apparatuur gaan verschuiven, wordt een draadje (spalk) achter de voortanden geplaatst. Dit draadje moet minimaal vijf jaar blijven zitten.

Hyrax
Deze beugel (ook wel spin genoemd) zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel gedraaid worden.

Forsus veer
De forsusveer wordt gebruikt samen met een slotjes beugel. De veer stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak. Afhankelijk van de gewenste correctie wordt de veer tussen de 4 en 9 maanden gedragen. In het begin is het erg wennen, maar na een paar dagen lukt het vrijwel iedereen om goed met de veer te kunnen eten.

Aligners
Aligners zijn bijna onzichtbare, uitneembare plaatjes die speciaal op maat worden gemaakt. Deze beugels zijn uitsluitend geschikt voor behandeling van kleine tand stand afwijkingen.